Under udvikling:

De[Grønlandske]

— Fortællinger af unge med grønlandske rødder.

De[Grønlandske] er en kommende bog med personlige historier af unge mellem 15 og 30 år, som har grønlandske rødder.

Forventet udgivelse

Oktober 2025

Hey!

Hvor er vi glade for, at du er landet her på siden. Vi leder nemlig efter unge, som vil være med til at skabe De[Grønlandske]. Vi søger frivillige til to roller i projektet: forfattere og skrivemakkere. Er det dig? Så klik videre her.

Ansøg som frivillig her:

Som forfatter er det din opgave at fortælle din historie i De[Grønlandske].

Din historie vil fylde ca. 5 sider i bogen og vil stå side om side med ca. 15 andre fortællinger, der ligesom dig har grønlandsk baggrund. Du bestemmer selv, hvad du vil fortælle, så længe det på en eller anden måde er koblet til din grønlandske baggrund. Du bestemmer selv, hvordan du vil fortælle - tidligere forfattere har skrevet essays, teatermanuskripter, langdigte osv. Du får hjælp til at skrive din historie af en skrivemakker - en ung person som er god til at skrive.

Hvem kan blive forfatter?

For at være med skal* du

  • Være mellem 15-30 år
  • Have grønlandsk baggrund

___

*
Hvad hvis jeg er 31 år? Og hvad mener I med grønlandsk baggrund? 

I De[Serien] er vi ikke helt firkantede. Så derfor har vi tidligere givet plads til unge, som afviger lidt fra vores kriterier. Er du alligevel i tvivl, så ræk ud til os.

Du kan finde vores kontaktoplysninger længere nede på siden.

Er projektet for mig?

Det kan være, at du kan genkende dig selv i noget af nedenstående?

  • Du har oplevet diskrimination, fordomme eller racisme.
  • Du har en stærk forbindelse til Grønland – eller du er usikker på, hvad din grønlandske baggrund betyder for dig.
  • Du oplever, at din identitet fylder for andre, når de taler med dig.
  • Du føler dig nogle gange splittet mellem forskellige kulturer eller forventninger.
  • Du har oplevet, at folk har stereotype forestillinger om Grønland og grønlændere.

Det kan også være, at du ikke kan genkende dig selv. Ræk ud til os, hvis du er i tvivl.

Kan jeg få hjælp til at skrive?

Alle skal have mulighed for at fortælle deres historie.

Derfor bliver alle forfattere tilknyttet en skrivemakker, som man løbende mødes og sparrer med. Din skrivemakker er en ung person, som har erfaring med at skrive.

Det er forskelligt, hvordan tidligere forfattere og skrivemakkere har samarbejdet. I nogle par har forfatteren skrevet historien, i andre har skrivemakkeren. Det er også forskelligt, hvor ofte skriveparrene har mødtes.

I sidste ende er det op til dig og din skrivemakker, hvordan I gerne vil deltage i forløbet. Det eneste I skal forholde jer til er, at I når projektets deadlines.

Hvad hvis jeg ikke ved, hvad jeg vil fortælle?

Alle har en historie.

Pointen med projektet er, at du forhåbentlig bliver klogere på dig selv og din historie. Derfor forventer vi ikke, at du ved præcis, hvad du gerne vil fortælle, før du melder dig til. Det får du masser af muligheder for at blive klog på sammen med din skrivemakker og med de andre forfattere i projektet.

Det kan også være, at du ved, hvad du vil fortælle nu, men at du ændrer mening undervejs. Helt okay! Det vigtigste er, at du i sidste ende - når bogen er trykt - står med en historie, som du føler er din og som du er stolt af at fortælle.

Hvad hvis jeg ikke vil sætte navn på min historie?

Du kan skrive anonymt eller under pseudonym / kaldenavn.

Det er sårbart* at fortælle sin historie. Derfor behøver ikke du ikke sætte navn på din historie.

Du behøver ikke på forhånd at vide, om du vil sætte navn på din historie. Du kan vente med at beslutte dig helt frem til det øjeblik, vi sender bogen til vores layouter.
__
*Nogle fortællinger er også sårbare for dem, der bliver fortalt om. Derfor kan vi af og til være nødt til at begrænse informationerne i en fortælling, for at beskytte andres ret til privatliv. Men det er sjældent det sker!

Hvad kan jeg fortælle om?

Det er din historie.

Derfor er det op til dig, hvad du gerne vil fortælle.

De eneste krav vi stiller er: 

  • At din grønlandske baggrund er direkte eller indirekte en del af din historie.
  • At din historie tager udgangspunkt i dig selv og det, du mener, føler, drømmer om, har oplevet osv.

Hvad får jeg ud af det?

Vi har tidligere udgivet bøger med unge – ligesom i den her.

De har fortalt, hvor fedt det var at møde andre unge, der ligner eller har oplevet det samme som dem selv.

De har også fortalt, hvor givende det er blive klogere på ens egen historie, hvor stærkt det er at fortælle sin historie til andre og hvor cool det er at skrive “forfatter” på cv’et.

Hvad kræver det af mig?

Vi håber, at du vil få en masse ud af at være med. Men det kræver en indsats.

Vi forventer, at du fra april til juni kan afsætte et par timer om ugen i et par måneder for at mødes med din skrivemakker. Forvent at afsætte flere timer, hvis du gerne selv vil skrive.

Vi forventer desuden, at du kan deltage i introdagen lørdag d. 29. marts i København. Og vi håber, at du vil deltage, når bogen bliver udgivet i oktober.

Læs mere om vigtige datoer under "Projektforløb".

Hvad kan du kræve af os?

Ligesom vi stiller krav til dig, så kan du også stille krav til os.

Vi vil f.eks. gøre alt, hvad vi kan, for at det bliver en god oplevelse at være med i projektet. At vi griber dig og står til rådighed, når projektet er svært. At vi stiller de ressourcer til rådighed, som gør det muligt for dig at fortælle din historie.

Er der andre ting, du forventer af os? Så ræk ud til os.

Hvor mange kan være med?

Vi kan desværre kun tilbyde plads i projektet til ca. 15-20 forfattere.

I ugen efter deadline for tilmelding udvælger og matcher forfattere og skrivemakkere på baggrund af repræsentationskriterier såsom alder, køn, bopæl - og i særdeleshed de ønsker du som forfatter har til forløbet og den skrivemakker, vi matcher dig med.

Vi forventer at give svar på, om du er med i projektet omkring fredag d. 21. marts.

Koster det noget?

Det koster ikke noget at være med.

Du skal selv lægge ud, når du f.eks. skal købe togbilletter eller kaffe for at mødes med din makker. Men du får refunderet de penge, du bruger i forbindelse med projektet.

Chat med os

"Hvad hvis jeg ikke ved, hvad jeg skal fortælle? Hvad hvis jeg ikke kan være med til introdagen? Hvad hvis jeg ikke ved endnu, om jeg gerne vil sætte navn på min historie?"

Du har sikkert tusindvis af spørgsmål. Og vi vil mega gerne besvare dem! Så skriv eller ring til os lige her.

Hvis det er lidt uoverskueligt, så bare send os en hurtig sms. Den kan lyde sådan her: "Hej. Så lige jeres projekt De Grønlandske. Er I tvivl om xx. Kan du sige mere om det?"

“Jeg havde lyst til at gøre en forskel for nogen, der har det lige som mig. Jeg fik det først bedre, da jeg opdagede, at der var andre, der oplevede de samme ting som mig. Hvis jeg kunne være den stemme for nogle andre, ville det være den største ære!”

Forfatter i en tidligere udgivelse

Som skrivemakker understøtter du forfatteren i at skrive sin historie i De[Grønlandske].

Det er en krævende opgave, der rejser mange spørgsmål: Hvad er omdrejningspunktet i historien? Hvilke dele skal vælges til og fra og hvor starter og slutter historien? Det er en den slags spørgsmål, som du og din forfatter vil stille hinanden i forløbet og som du skal hjælpe med at besvare.

Udover det er der selvfølgelig alle de relationelle spørgsmål, I skal stille hinanden, så I skaber et fortroligt rum, hvor forfatteren tør åbne sig op for dig.

Nogle skrivemakkere får til opgave at skrive teksten på vegne af forfatteren, mens andre i højere grad vil være en slags redaktører, sparringspartnere og moralsk support. Under alle omstændigheder lover vi, at forløbet vil give dig en masse skriveteknisk og relationel erfaring.

Hvem kan blive skrivemakker?

For at være med skal du

  • Være mellem 15-30 år
  • Have erfaring med tekstproduktion*

___
*Det kan være, at du går eller har gået på en relevant uddannelse såsom retorik, dansk, journalistik, litteraturvidenskab, forfatterskoler mm. Det kan også være, at du bare skriver meget i din fritid eller opfatter dig selv som en sprognørd.

Er projektet for mig?

Det kan være, at du kan genkende dig selv i noget af nedenstående?

  • Jeg elsker at skrive og vil gerne bruge mine evner til at hjælpe en anden med at fortælle sin historie.
  • Jeg er god til at lytte og stiller nysgerrige spørgsmål, der kan åbne for nye refleksioner.
  • Jeg trives med at samarbejde og kan balancere at støtte og udfordre min makker i skriveprocessen.
  • Jeg interesserer mig for menneskers livshistorier og vil gerne være med til at give stemme til erfaringer, der sjældent bliver hørt.
  • Jeg har tid og overskud til at engagere mig i et længerevarende projekt, hvor relationen til forfatteren er central.

Hvad får jeg ud af det?

Vi har tidligere udgivet bøger med unge – ligesom i den her.

De fortæller rigtig varmt om mødet med forfatteren, som har gjort dem klogere på en side af ungdomslivet, de ikke var bekendt med eller kendte omfanget af.

Andre fortæller hvor givende og udfordrende det er at skulle være med til at skrive en andens historie og hvordan det har rejst spørgsmål i dem om deres egen personlige historie.

Derudover er der selvfølgelig også mange, der med rette synes, at det er cool at kunne skrive en bogudgivelse på cv’et.

Hvad kræver det af mig?

Som skrivemakker bliver du en vigtig sparringspartner for en forfatter, der deler en personlig og ofte sårbar historie. Du skal kunne lytte, stille de rette spørgsmål og hjælpe med at forme fortællingen uden at tage ejerskab over den. Det kræver nysgerrighed, tålmodighed og evnen til at give konkret og konstruktiv feedback.

Du forpligter dig til et længerevarende samarbejde, hvor jeres samtaler og skrivemøder bliver afgørende for, at historien tager form. Det vigtigste er ikke, at du skriver perfekt, men at du har en skarp fornemmelse for sprog, fortælling og samarbejde. Din opgave er at støtte forfatteren i at finde sin stemme – og hjælpe historien med at stå stærkt.

Hvad kan du kræve af os?

Ligesom vi stiller krav til dig, kan du også stille krav til os.

Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at du får en god oplevelse som skrivemakker. Det betyder, at vi står til rådighed, hvis du støder på udfordringer i samarbejdet, eller hvis du har brug for sparring undervejs. Vi sørger for, at du får de redskaber og den støtte, du har brug for, så du ikke står alene med ansvaret. Har du andre forventninger til os? Så ræk ud – vi vil gerne høre, hvad der skal til, for at du trives i rollen.

Hvor mange kan være med?

Vi kan desværre kun tilbyde plads i projektet til ca. 15-20 skrivemakkere.

I ugen efter deadline for tilmelding udvælger og matcher forfattere og skrivemakkere på baggrund af repræsentationskriterier såsom alder, køn, bopæl - og i særdeleshed de ønsker som den enkelte forfatter har til forløbet og den skrivemakker, vi matcher vedkommende med.

Vi forventer at give svar på, om du er med i projektet omkring fredag d. 21. marts.

Koster det noget?

Det koster ikke noget at være med.

Du skal selv lægge ud, når du f.eks. skal købe togbilletter eller kaffe for at mødes med din makker. Men du får refunderet de penge, du bruger i forbindelse med projektet.

Chat med os

"Hvad hvis jeg ikke ved, om jeg har tid nok? Hvad hvis jeg aldrig har prøvet at hjælpe en anden med at skrive? Hvad hvis jeg gerne vil være med, men er usikker på, om jeg er den rette?"

Du har sikkert tusindvis af spørgsmål. Og vi vil virkelig gerne besvare dem! Så skriv eller ring til os lige her.

Hvis det føles lidt uoverskueligt, så send os en hurtig sms. Den kan lyde sådan her:
"Hej. Så lige jeres projekt De Grønlandske. Er nysgerrig på rollen som skrivemakker, men er i tvivl om xx. Kan du sige mere om det?"

Det har været lærerigt at skabe et trygt rum for en person der har, så de kunne finde modet til at dele deres erfaringer. Min motivation var også i et større perspektiv, at andre kunne få gavn af historien, men det betød meget for mig, at forfatteren fandt sin egen stemme og delte den

Skrivemakker i en tidligere udgivelse

De[Grønlandske]

De[Grønlandske] er en kommende bog med personlige historier fra unge mellem 15 og 30 år, som har grønlandsk baggrund.

Bogen har til formål at give ordet til unge med grønlandsk baggrund, fordi mange ikke genkender sig selv i de eksisterende fortællinger om Grønland og grønlændere i den offentlige debat.

Deres perspektiver og erfaringer er ofte overset eller underrepræsenterede, og derfor er det afgørende, at de selv får mulighed for at definere kollektive fortælling om, hvordan det er at være ung med grønlandsk baggrund – gennem deres individuelle fortælling fortalt på deres egne præmisser.

Bogen henvender sig både til unge selv, til fagpersoner, beslutningstagere og alle med interesse for Grønland og sociale dynamikker.

De[Grønlandske] udgives af Ungdomsbureauet med støtte fra Lauritzen Fonden. Bogen har et oplysende, demokratisk formål og udgives derfor gratis. Den udkommer i efteråret 2025."


Hvorfor De[Grønlandske]?

40 % af den danske befolkning associerer grønlændere med ord som ’druk, misbrug og sociale problemer’. Men danskere der har besøgt Grønland for nyligt, associerer grønlændere med positivt ladede ord (f.eks. glade mennesker, dejlige, søde, flinke og rare). 



— VisitGreenland og YouGov

Tilbage i 2015 undersøgte Institut for Menneskerettigheder den overordnede status på ligebehandling af grønlændere i Danmark. De fandt, at personer med grønlandsk baggrund møder en række udfordringer i forhold til at nyde lige muligheder med andre danskere.

Senere, i 2023, udgav Institut for Menneskerettigheder endnu en rapport. Denne gang med fokus på grønlandske studerende i Danmark. Pilen peger i samme retning:

55 % af grønlandske studerende, der oplever negative kommentarer omkring deres udseende, føler sig samtidig udenfor på studiet. Dette gælder kun for 17 % af de øvrige studerende.

— Institut for Menneskerettigheder

Men hvorfor så udgive bogen nu?

Jeg synes ikke, man kan sige, at danskerne generelt over en bred kam er racister. Jeg vil i hvert fald gerne have mig det frabedt selv, og det tror jeg gælder for langt de fleste danskere. Betyder det, at der ikke er racisme? Nej, det er der.

— Mette Frederiksen, 9. januar 2025.

Trump, Frederiksen, Múte B. Egede; debatten om Grønlands selvstændighed er storpolitisk og højaktuel. Men gennem vores projektpartnere ved vi, at mange unge med grønlandsk baggrund ikke føler sig hjemme i den aktuelle, polariserede debat.

Som vi ser det, understreger det behovet for en bog, der kan bringe unges nuancerede blik ind og som samtidig kan være med til at skabe fokus omkring hele ungdomslivet fremfor et ensidigt, politisk fokus på selvstændighed vs. rigsfællesskab.

Sagt på en anden måde: De Grønlandske er ikke en politisk debatbog mellem to poler. Det er en bog med personlige fortællinger, der skal fremme forståelse gennem nuancer.

Vi mener, det er vigtigt at få de stemmer frem, som ikke nødvendigvis råber højest i den polariserede debat, der raser lige nu, men som netop er underrepræsenteret i den offentlige samtale.

Det er unge med grønlandsk baggrund, der skal leve længst med de politiske beslutninger og kulturelle udviklinger, der finder sted i øjeblikket. Når nu debatten raser, må man derfor spørge, om de er repræsenteret i tilstrækkelig grad?

Det er de efter vores opfattelse ikke. Derfor De Grønlandske.

Projektforløb

Vi har inddelt projektet i 7 steps:

Step 01 - Tilmeld

Du tilmelder dig til projektet.

___

Du kan tilmelde dig som forfatter eller skrivemakker. Som forfatter fortæller du din historie i bogen. Som skrivemakker hjælper du en forfatter med at skrive sin historie.

Tilmelding: 3. marts - 16. marts.

Step 2 - Match

Du bliver matchet med en makker.

___

Vi håber på at få ca. 15 forfattere og 15 skrivemakkere til projektet. Hvis vi får for mange tilmeldinger, matcher vi efter repræsentationskriterier f.eks. alder, køn, bopæl og forfatterens ønsker til forløbet.

Vi giver svar omkring fredag d. 21. marts

Step 3 - Introdag

Du deltager i introdag for projektet.

___

På introdagen møder du din makker og de andre frivillige i projektet og du får info om projektet.
Sæt datoen i kalenderen, når du melder dig til.

Introdag: lørdag 29. marts i København.

Step 4 - Skrivefase

Du skriver historien med din makker.

___

Efter introdagen starter skriveprocessen. I denne periode (ca. 1-2 måneder) mødes du med din makker for at skrive historien.

Tidligere skrivepar har typisk mødtes ca. en gang om ugen. Det anbefaler vi - men det er op til jer.

Step 5 - Redaktion

Du får feedback af en redaktør.

___
Når du og din makker har skrevet udkast til historien, begynder redekationsfasen. Her får I feedback af en redaktør, teksten bliver korrekturlæst, layoutet, illustreret og trykt. Alt sammen i tæt dialog med forfatteren og skrivemakkeren.

Step 6 - Udgivelse

Du deltager i udgivelsen af bogen.

___
Nu har du faktisk skrevet en bog, og det skal fejres!

I oktober holder vi en kæmpe udgivelsesfest, hvor du, sammen med de andre unge i projektet, selvfølgelig er med som VIP.

Step 7 - Netværk

Du bliver en del af De[Netværket].

___

Når du deltager i en bog, bliver du automatisk en del af De[Netværket] – et fællesskab af tidligere forfattere og skrivemakkere.

Du vælger selv om og hvor aktiv du vil være, men netværket er altid åbent.

Partnere

De[Grønlandske] er skabt i samarbejde med partnere, der bidrager med viden, erfaring og støtte. Deres engagement er med til at løfte projektet og sikre, at fortællingerne når ud, hvor de gør en forskel.

Introdag for forfattere og skrivemakkere

Introdagen er det første møde mellem forfattere og skrivemakkere. Det er en dag, hvor vi sætter rammerne for samarbejdet og arbejder med de første skridt i skriveprocessen.

På introdagen gennemgår vi projektet, forventningsafstemmer og laver små øvelser, der hjælper jer i gang. Det er en uformel og tryg dag, hvor du får mulighed for at lære din makker og de andre frivillige at kende.

Sæt datoen i kalenderen, når du tilmelder dig projektet! Vi sætter først skrivepar i gang med forløbet, når begge er klædt på til samarbejdet.

Har du spørgsmål til introdagen? Så send os en besked her:
Chat med os
Næste skridt

Tilmeldingsperiode

3. marts - 16. marts

Du får besked, om du er med i projektet

Fredag d. 21. marts

Introdag

Lørdag 29. marts

Ønsker du mere information om De[Serien]?

Se mere her