Første gang, jeg blev ramt af dødsangst, var en septemberdag i 2018. Det skete, da en sygeplejerske fra Rigshospitalet over telefonen fortalte mig, at jeg havde hiv. Jeg mærkede det ikke komme. Jeg havde ganske rutinemæssigt fået taget nogle tests for kønssygdomme, og udover at være ramt af influenza-lignende symptomer havde jeg det fint.
Jeg var 23 år gammel og blev på et splitsekund fyldt af angst ved tanken om at have noget i kroppen, der kunne slå mig ihjel. Hiv er jo en sygdom, der har mange liv på samvittigheden, så hvorfor skulle jeg være undtagelsen? Og ganske paradoksalt var tanken om at dø af hiv lige så frygtindgydende som tanken om at skulle leve med det. For hvem ville elske én som mig? Og fortjente jeg overhovedet at blive elsket?
Blot et par timer efter min samtale med sygeplejersken stod jeg foran indgangen til Rigshospitalet. Jeg følte mig blottet og skamfuld – som om folk kunne se på mig, at jeg var syg. Bag mig lå en tilværelse uden hiv, og med den det lykkelige liv. Jeg tog en dyb indånding og gik ind.
”Nummer 40!” råbte kvinden bag skranken mekanisk ud i venteværelset. Hele rummet mærkedes iltfattigt, og jeg følte mig kvalt. Jeg havde nummer 42. Jeg stirrede udtryksløst ned i gulvet, mens den ene tanke tog den næste. Det var ikke et spørgsmål om, hvordan jeg skulle leve med det; det var et spørgsmål om, hvordan jeg skulle overleve det. Og om jeg i virkeligheden fortjente det. At overleve, altså. ”Nummer 41!”. I et forsøg på at få styr på mit tankemylder prøvede jeg at søge svar på Google. Der kom en masse resultater frem – overvejende hjemmesider med fakta om sygdommen. Det var overvældende for mig at se ordet hiv blive nævnt så mange gange i træk. Jeg blev dårlig og ked af det og lagde hurtigt telefonen tilbage i lommen. Det frustrerede mig, at jeg ikke fandt nogen personlige fortællinger om at leve med hiv. Jeg følte mig helt alene og manglede at vide, hvad jeg havde i vente.
“Nummer 42!” råbte kvinden fra skranken. Nu var det min tur. Jeg gik ind i det rum, jeg skulle være i, og afleverede mine papirer til sygeplejersken, der sad og ventede. Jeg skulle have taget 19 blodprøver, der skulle klarlægge, hvor kritisk min situation var. ”Hold da op,” sagde hun overrasket, men venligt. ”19 prøver.” Jeg smilte til hende som svar, da jeg ikke kunne overskue andet. Hun bad om mit CPR-nummer, og jeg gav hende det livløst, mens jeg satte mig i stolen. Hun begyndte automatisk at tage det ene prøveglas frem efter det andet. Hendes øjne faldt på tatoveringerne på min arm.
”De er flotte,” sagde hun.
”Skal du ikke have plastikhandsker på?” svarede jeg.
Hun smilte, upåvirket af mit spørgsmål, og svarede, at hun ikke var bekymret for at blive smittet.
”Det smitter jo ikke bare sådan. Husk at drikke noget vand bagefter, du ser meget bleg ud.”
Hun fortsatte: ”Medicinen er i dag så effektiv, at en velbehandlet hiv-positiv ikke kan videreføre smitte til andre. Altså, det er sikrere at dyrke ubeskyttet sex med en velbehandlet hiv-positiv end at gøre det med én, der ikke kender sin hiv-status.” Så hvis jeg blot tog min medicin, ville jeg altså aldrig kunne give det videre. Men som om nogen ville løbe den risiko. Bare at kysse mig. Nærme sig mig. Hvad nu, hvis pillen ikke lige virkede den dag. ”Anders, jeg kan godt forstå, at der er en masse tanker og følelser, der går igennem dig lige nu. Men medicinen gør jo, at du dør af alderdom – ligesom folk uden sygdommen,” sagde sygeplejersken. Men hvad nyttede det. Det er jo stadig ikke et værdigt liv at leve i skyld og skam, tænkte jeg. Jeg kunne mærke, at jeg havde brug for at tale med nogen om det. Men det var så stort et tabu for mig, og hvem skulle jeg overhovedet gå til? Med rygsækken raslende af piller gik jeg mod udgangen og skulle møde verden på ny. Jeg fandt min cykel, låste den op og cyklede afsted.
En af de første, jeg fortalte det til, var min mor. Hun blev knust. Hun har aldrig været god til at udtrykke følelser. Hun spurgte med bebrejdelse i stemmen, hvorfor jeg dog ikke havde passet bedre på
”Du er min lille dreng, jo,” sagde hun grædende, og i virkeligheden bebrejdede hun nok mest sig selv for ikke at have passet på mig. Jeg kunne heldigvis berolige hende med sygeplejerskens ord om, at medicinen gør, at jeg hverken kan videreføre smitten eller dø af den. Hun svarede, at vi nok skulle klare den.
Det føltes overraskende paradoksalt at fortælle det til min mor og mine nære. På den ene side følte jeg, at jeg skulle bære deres sorg og forskrækkelse oven på min egen. Men på den anden side opdagede jeg, at det nærmest havde en terapeutisk virkning på mig at gentage sætningerne ”Jeg skal tage én pille om dagen. Jeg dør ikke af det. Jeg kan ikke videreføre smitten”.
Med tiden aftog min frygt for at dø, for til sidst helt at forsvinde. Men jeg blev fortsat ramt af social angst, hver gang jeg skulle udenfor en dør. I perioden umiddelbart efter diagnosen overkompenserede jeg for min sygdom ved at træne flere gange dagligt, til trods for, at det var lige grænseoverskridende hver gang. Jeg følte, at jeg satte aftryk af hiv, hver gang jeg havde brugt maskinerne, og jeg sprittede neurotisk alt af for at slette mine spor. Jeg følte mig blottet, og jeg var konstant bange for, at folk ville dømme mig. Det var naturligvis en vrangforestilling. Men det viste sig, at selvom folk omkring mig ikke dømte mig, blev jeg alligevel ofte mødt af uvidenhed eller forældede forestillinger om sygdommen. Det var med andre ord stadig den gamle fortælling, der levede. Nogle af mine venner skulle eksempelvis sikre sig, at de ikke blev smittet, hvis vi tog en tår af den samme flaske. Noget, jeg selvfølgelig kunne afkræfte, for udover at være velbehandlet, så smitter hiv slet ikke sådan. Deres manglende viden om hiv gav mig en form for drive for at ville oplyse folk om, hvad hiv er, og ikke mindst hvordan det er at leve med.
Med det her drive og støtten fra min familie og mine venner blev jeg langsomt klar til at møde verden på ny. Jeg begyndte at føle mig mere modig og turde flere og flere ting igen – indtil jeg blev inviteret på date.
Det var meget grænseoverskridende at begynde at date igen. Det var, som om jeg skulle gøre alt på ny. Den første date – og måske det første kys – nu bare med hiv. Men det var særligt én snak med en veninde, der gav mig modet til at kaste mig ud det. “Det er jo ikke sikkert, at det lige er ham, du skal ende sammen med, Anders. Det er jo bare en kaffe, og du skylder ham ikke noget. Jeg synes, du skal gøre det.”
Én date blev til flere, og på tredje date havde jeg besluttet, at jeg ville fortælle om min hiv-status. Vi skulle i biografen, og jeg havde derfor besluttet mig for at fortælle det efter filmen. Så skulle vi ikke sidde akavet og stille i to timer efter sådan en nyhed. Med popcorn i hånden og en sød fyr ved min side var jeg klar til at se Bohemian Rhapsody; en film baseret på det britiske band Queen. Det skulle vise sig, at jeg var en af de få mennesker, der ikke var klar over, at hovedpersonen og forsangeren, Freddie Mercury, døde af aids. Fyren ved min side tolkede min hulken som sympati for forsangeren, men for mig var det en delt smerte. Og frygten for at skulle fortælle ham om min hiv-status efter filmen brød frem til overfladen.
Efter filmen nåede vi kun et par skridt væk fra biografen, inden jeg pludselig begyndte at græde igen. Jeg rystede af frygt, og der var en klump i min hals, der voksede sig større og større.
“Det er bare fordi... jeg har hiv”, græd jeg.
Han kiggede medfølende på mig og spurgte, om den læge og sygeplejerske, der fulgte mit forløb, var søde. Han spurgte ikke ind til hiv som en sygdom. Han spurgte ikke om smitteveje, risici eller myter, som jeg skulle bruge energi på at afkræfte. Han var mest af alt optaget af, at jeg var tryg, og at jeg havde nogle gode og støttende mennesker omkring mig. Han sagde det helt rigtige på det helt rigtige tidspunkt.
Vi satte os på en kantsten og fortsatte vores snak. Jeg fortalte ham, at jeg følte mig som en sur mælk. En sur mælk, som ingen ville vælge, når der var andre, der var friske, gode og sunde. Det gjorde ham ondt at høre den person, han var blevet forelsket i, beskrive sig selv på den måde. Som vi sad dér, følte jeg mig sårbar og blottet, men han sagde, at han så det som en styrke, at jeg ville dele noget så personligt med ham. Og min følelse af sårbarhed blev, med hjælp fra ham, vendt til en følelse af mod.
Vi blev kærester et par måneder efter, og han blev med tiden en form for overgang person til mit styrkende selv. Han sagde altid det helt rigtige på det helt rigtige tidspunkt.
I skrivende stund har jeg levet med min hiv-diagnose i to år. I løbet af den tid er jeg udelukkende blevet mødt med omsorg og kærlighed af mine nære og bekendte. Deres støtte har hjulpet mig til at kunne anerkende min tilværelse med diagnosen, så jeg nu kan se den frygtløs i øjnene. Det har gjort mig i stand til at reflektere over mit eget forløb, og jeg kan i den forbindelse ikke lade være med at undre mig. Hvorfor følte jeg mig så skamfuld dengang? Hvorfor følte jeg mig ikke god nok? Hvorfor følte jeg ikke, at jeg fortjente omsorg og kærlighed?
Man kan argumentere for, at disse følelser er naturlige og i en vis udstrækning nærmest uundgåelige. Men for at give mig selv et mere tilfredsstillende svar har jeg været nødt til at træde et skridt tilbage og betragte min diagnose i forlængelse af en sygdomshistorik, der går over 30 år tilbage. Hiv var engang en ukendt sygdom, der blev gjort synonym med aids, der havde en terminal udgang. Frygten for sygdommen spredte sig, og således gjorde fortællingen om hiv også. Sidenhen er der kommet adskillige medicinske præpaprater på markedet, der er så effektive, at velbehandlede hiv-smittede hverken udvikler følgesygdomme eller kan videreføre smitte. Men til trods for den medicinske udvikling er historien om hiv i dag stadig præget af den gamle fortælling, og frygten for sygdommen lever i bedste velgående.
Fortællingen lever i det skjulte, men når først man ved, hvad man skal kigge efter, kan den hurtigt spores i vores samfund. For eksempel har Sundhedsstyrelsen klare retningslinjer om, at mænd, der har haft sex med mænd, i udgangspunktet ikke må donere sæd grundet ”risiko” for overførsel af hiv. Partnerstudiet – en mangeårig international videnskabelig undersøgelse, som Rigshospitalet stod i spidsen for – har for længst fastlagt, at der absolut ingen risiko er for at videreføre smitte som velbehandlet hiv-smittet. Derfor kan Sundhedsstyrelsens retningslinjer ses og opleves som sanktioner, der forskelsbehandler og stigmatiserer homoseksuelle mænd, men særligt personer, der lever med hiv. Derudover kan personer med diagnosen heller ikke frit tegne en livsforsikring, hvilket betyder, at det kan være sværere at optage et lån i banken. Og afsluttende findes der en række lande, der har indrejse- og opholdsrestriktioner for personer med hiv.
Disse få eksempler vidner om et samfundssyn på sygdommen, som ikke alene er forældet, men også diskriminerende og stigmatiserende. Og i det lys er det måske slet ikke så underligt, at jeg gennemgik et virvar af negative følelser i forbindelse med min diagnose. Det er nemlig et samfundssyn og en fortælling, der får mig til at føle mig fremmedgjort, kriminaliseret og forkert.
For at komme problematikker som disse til livs er vi nødt til at aftabuisere og afmystificere, hvad hiv er i dag. Derfor fortæller jeg min historie i en forhåbning om, at folk herved kan få kendskab til en diagnose, der ellers kan virke fremmed og fjern for dem. Så vi sammen kan genstarte samtalen om hiv og derved skabe en ny fortælling. Min stemme kan ikke bryde tabuet alene. Men det kan vi sammen. Har du lyst?
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
I Danmark er der ca. 45.000 unge, som hverken er i job eller under uddannelse. Fra tid til anden bliver de omtalt som “restgruppen” – en statistisk betegnelse, som har til hensigt at generalisere problemet, men som virker stigmatiserende for de unge, der omtales. For hvordan er man til gavn, hvis man bare er til overs?
I De Resterende fortæller unge, hvordan de oplever at være uden for uddannelse og arbejde. Med hudløs ærlighed tager de os med til møder med kommunen, indvier os i det svære parforhold, åbner døren til psykiatrien og deler deres tanker og erfaringer med det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked.
Det er vigtigt, at der er fokus på at løse de problemer, som forfatterne i denne bog taler om. Men hvis problemerne reelt skal løses, er man nødt til at sætte sig ind i unges virkelighed, så man faktisk forstår, hvad det er, man forsøger at løse.
Hver tredje hjemløse i Danmark er under 30 år. Men hvornår er man egentlig hjemløs? Og hvordan finder man hjem, hvis man ikke har et?
De Hjemløse er en række historier fortalt af unge, der har oplevet hjemløshed. Her beskriver de, hvordan det er at gå igennem ungdommen med hjemløsheden på ryggen. Vi er med på arbejdspladsen, uddannelsesstedet, hos kommunen, i parforholdet, psykiatrien og misbruget. Men vi er også med i livet efter hjemløsheden, i kritikken af det samfund, som skulle have hjulpet, og i forventningerne til fremtiden.
Fortællingerne i De Hjemløse viser, at der er mange måder at være hjemløs på, når man er ung. De åbner øjnene for en side af sagen, du måske ikke var bekendt med, ikke kendte omfanget af, eller hvis spor du ikke har bidt mærke i før.
Hvad tænker man om sin fremtid, når man bliver førtidspensionist, før man er fyldt 30? Skal man fortsætte med at forfølge de drømme, som ens krop eller sind sætter grænser for?
I De Kronisk Syge møder du unge med kronisk sygdom. De fortæller om deres liv med alle de spørgsmål, som sygdommen rejser. Hver og én udgør deres personlige fortællinger unikke vidnesbyrd, der kan gøre Danmarks sundhedsvæsen, uddannelsessystem og alle os andre klogere på, hvordan man skaber det bedste samfund for unge med kronisk sygdom.
”Det kan give dig et andet perspektiv på, hvordan det er at være det her menneske: Hvordan er det at være dig? For du er ikke bare et tal i en bog eller en sygdom på en liste. Du er et menneske, der har en historie og en fed energi.” - Skrivemakker
Hvad betyder en anbringelse for unges nutid og fremtid? Et spørgsmål, der er helt umuligt at svare på, medmindre man selv har prøvet at blive anbragt. Og selv der, er det svært.
I De Anbragte fortæller unge om deres anbringelse i barndommen og ungdommen. Levende og ærligt beskriver de deres opvækst, mens de reflekterer over, hvad anbringelsen har betydet for dem.
Forfatterne har alle oplevet biologiske forældre, som har haft svært ved at håndtere forældreskabet. Men når du dykker ned i bogens fortællinger, vil du opleve en overflod af nuancer og perspektiver, som illustrerer, at hver forfatter gemmer på sin helt egen historie.
Hvad sker der, når ens ungdomsliv pludselig bliver udfordret ved, at basale ting som personlig sikkerhed og et tag over hovedet forsvinder? Hvad tænker de unge om deres fortid, nutid og fremtid, når de bliver nødt til at flygte fra deres hjem?
I 2015 søgte flere end to millioner mennesker asyl i Europa – flere end tre gange så mange som året før. Det har påvirket indbyggerne i Europa og er også grundlaget for en lang række forestillinger og fordomme om flygtninge.
De Flygtede er barske og bevægende fortællinger om unges ukuelige tro på fremtiden, og om at skabe en bedre tilværelse end den, de er flygtet fra. Bogen er først og fremmest en række individuelle fortællinger, men det er – i sagens natur – også en bog om flygtningesituation i den tid, hvor den blev skrevet. Og om den i dag.
Alt for mange danske unge tør ikke deltage i samfundsdebatten. For gør det alligevel nogen forskel?
I De Engagerede hører vi fra nogle af de unge, der gerne vil blande sig. Dem, der samler mennesker for at skabe noget. De benytter sig allerede af alverdens talerør, skriver debatindlæg, holder foredrag, stiller sig op på ølkasser og råber. Her har vi samlet dem til ét stort brøl.
For der er heldigvis unge, der ikke kan holde sig tilbage. De har en ild, indignation eller begejstring, der gør, at de engagerer sig i samfundet. De engagerede er alle de unge, der ikke kan lade være. De bygger samfund op nedefra, og der er mange af dem. De er flittige, travle og stærkt inspirerende.
Knap 340.000 unge gennemførte en ungdomsuddannelse i 2019. Næsten 57.000 af dem faldt fra. Hvorfor gjorde de det?
I De Frafaldne fortæller unge, hvordan det opleves at droppe ud af sin ungdomsuddannelse. Fortællingerne nuancerer uddannelsesdebatten, der ofte handler om dem, der klarer sig godt – dem med huen, fremtidsmulighederne og den gode historie.
Vi må ikke kun lade dem, der gennemfører, skrive historien. Der gemmer sig et væld af indsigter blandt dem, som ikke klarer sig igennem ungdomsuddannelserne. Fortællingerne kan anspore dem, der skal forme fremtidens uddannelsessystem, men vigtigst af alt illustrerer de, hvor menneskeligt – og afgørende – det er at ændre kurs.