Jeg blev diagnosticeret sidste år. ADD stod der sort på hvidt. Det kom nok egentlig ikke som nogen stor overraskelse, da jeg altid har haft symptomerne. Som barn var jeg meget kreativ og introvert. Det kiggede man ikke skævt på, for jeg var jo en pige. Piger skal helst være stille og artige, så om noget var jeg vel bare det ideelle barn. Jeg havde jo heller ikke ADHD, da jeg i så fald også ville opleve hyperaktivitet. Min sygdom drejede sig primært om opmærksomhedsforstyrrelse. Når mine klassekammerater bad mig om at koncentrere mig og fokusere på det arbejde, jeg lavede, kunne det synes næsten umuligt, da min koncentration hele tiden skiftede til noget andet. Det udtryk hører jeg stadig. ”Koncentrer dig nu, Lysander”. Men det forbandede ved diagnosen ADD er, at den til forveksling ligner dovenskab, og det kan være svært at have plads til på en arbejdsplads eller et studie.
Jeg har haft svært ved at få venner og at være sammen med mennesker igennem hele min opvækst. Nogle gange, når jeg havde en samtale med folk, tog jeg mig selv i udelukkende at ville høre mig selv tale og næsten ikke at kunne vente på, at de fik snakket færdigt, så jeg kunne fortsætte. Dengang syntes jeg, at det var helt vildt frustrerende, og jeg følte mig hurtigt på grænsen til narcissistisk, men i dag kan jeg jo se, at det har været min sygdom, der har påvirket min koncentrationsevne.
Det er vigtigt for mig at fortælle, hvor svært det er for mig at lave helt almindelige hverdagsting. Hvis mennesker uden en ADD-diagnose har en opvask stående og har en dårlig dag, vil de nok tænke over det en gang imellem og være en smule irriterede over det, men jeg oplever det som et langt mere tungtvejende problem. Hvis jeg ikke har taget opvasken, er den det eneste, jeg kan tænke på.
Hvis du sidder nu og tænker, at det kan du da godt relatere til, er du nok ikke den eneste. En af grundene til, at ADD ofte bliver undermineret, tror jeg er, at mange kan se sig selv i symptomerne. De er jo grundlæggende ‘bare’ forstærkede følelser og tankemønstre. Problemet er, at den forstærkelse hele mit liv har hæmmet mig og har været som en klods om benet, og at jeg på grund af diagnosen og medicineringen først nu har redskaberne til at færdiggøre min HF. Skellet ligger altså i overgangen til de mere ekstreme følelser, hvilket en læge af gode grunde er i stand til at definere bedre end jeg.
Jeg har nok en tendens til altid at anskue min kroniske sygdom udefra. Jeg ved ikke, om det gør den nemmere at håndtere, men når jeg har mig selv på den ene side og diagnosen på den anden, kan jeg fortælle folk om de ting, jeg har svært ved uden at føle mig syg. Man kan vel nærmest sige, at jeg snakker om den på et professionelt plan. Jeg kan forklare, at hvis jeg opfører mig sådan her, så er det, fordi ADD har den og den påvirkning på hjernen, og på den måde får jeg forståelse fra mine venner og så videre uden bare at skulle fremstå doven, fordi jeg igen ikke mødte op til morgentimerne på min uddannelse. Når det er sagt, er der stadig en tungtvejende frygt i mig. Mine venner og familie siger, at de forstår det. Men gør de det i virkeligheden? Bliver de ikke stadigvæk irriterede på mig, når jeg glemmer en aftale eller ikke kan samle modet til en simpel opgave?
Det har været en tryghed for mig at kunne tage afstand fra min diagnose, men det gør jo også, at jeg lever en form for usikkert liv. Jeg går jo hver dag og lader, som om jeg er velfungerende, når jeg i virkeligheden er dybt afhængig af basale ting, som at medicinen får mig ud af sengen om morgenen og tilbage i den om aftenen.
Hvad angår min medicin, tvivler jeg på, at jeg vil kunne undvære den fremover. Man kan måske anskue den som en slags skuffesystem. Når sygdommen ikke er medicineret, står alle skufferne åbne. Jeg er forude i samtalen, snakker fremad, hvilket også er grunden til, at jeg tit afbryder folk. Alle associationer, jeg får, fylder lige meget i mit hoved, og derfor flyder det hele også. Medicinen, jeg tager, gør så, at nogle af skufferne bliver lukket. Ikke alle, men hvis man forestiller sig, at kun fire skuffer er åbne, så kan jeg pludselig sortere i, hvilke der er mest relevante.
Det er en ret stor fordom, tror jeg, at folk med ADHD i virkeligheden bare er dovne. Jeg har jo sådan set heller ikke ADHD. Men jeg siger altid, at jeg har det, fordi folk oftest ikke ved, hvad ADD er, og fordi der tit er en mere negativ forventning til diagnosen ADHD. Dermed er de forberedt på det værste, og jeg kan være sikker på, at de ikke bliver overrasket negativt.
Min familie er i sin grundform akademikere i hele begrebets forstand. Der har altid været meget høje forventninger til mine søskende og mig. Et eller andet sted tror jeg også, at en del af dem har ADHD-light. Flere af dem kan aldrig sidde stille, roder meget og har mange bolde i luften samtidig. Et af de primære symptomer på ADHD er som sagt hyperaktivitet. Det kommer ikke kun til udtryk som en 5. klasses dreng, der springer på væggene, men påvirker også hjernen. Det betyder, at det kan være svært at fokusere på én ting ad gangen, og den skærpede koncentration på mange ting går hen og ligner mangel på samme.
Det er nærmest et succeskriterie i min familie altid at være stresset, og der er et skarpt opdelt verdensbillede, der skærer over mellem succesfulde og ikke-succesfulde. Jeg kan med det samme afsløre, at ADD ikke anses som særlig succesfuldt.
Jeg startede på en HF som 17-årig og blev kort efter smidt ud på grund af fravær. Det er sket igen og igen mange gange siden – også efter mit flyt til Odense for et par år siden. Da jeg endelig fik min diagnose sidste år og begyndte min medicinering i februar 2020, så jeg min koncentrationsevne blive forbedret og startede derfor igen, denne gang med et reelt håb om at færdiggøre den. Til det lød der en kritisabel genklang i familien:
”Er du nu sikker på, at du kan færdiggøre den HF?”
Det eneste, de var interesserede i, var, hvorvidt jeg havde noget, der kunne finansiere mig. Det fik jeg så, da jeg begyndte at modtage handicaptillæg i forlængelse af min SU. På trods af at ADD-diagnosen ikke passede i deres glansbillede, var de faktisk positivt indstillede over for det nye økonomiske bidrag, den gav mig. Det var, som om de så min diagnose som en ny hat.
Men jeg ved jo også, at den del af min familie er fra en anden generation. De er ikke helt boomers, men lige efter. Dengang blev man jo ikke diagnosticeret for ting, der lignede kronisk dovenhed. Selv i dag har folk en forventning om, at ADHD er drengen i 5. klasse, der ikke kan sidde stille og sidder og tygger på sin blyant. De gange, jeg har forsøgt at låne bøger på biblioteket om ADD, har jeg også udelukkende kunnet finde titler som ‘hvis dit barn har ADHD’, og så er det jo ikke så underligt, at mine nærmeste har de fordomme, de har om min diagnose. Fordommen om, at ADHD kun forekommer hos drengen i 5. klasse, lægger sig også op ad en idé om, at man har noget, man skal “løse” hos sine børn, og retter tit sympatien mod forældrene og mod, hvor synd det er for dem. Sjældent snakker man om, hvor svært det kan være for børnene.
Der er selvfølgelig også aspekter, medicinen ikke kan gøre noget ved. Jeg har en masse rutiner, der skal ændres på grund af dårlige vaner hele livet. Det indebærer for eksempel rengøring og overforbrug. Psykiatrien har af naturlige årsager primært fokus på diagnosen fremadrettet. Hvad kan man gøre nu? Ikke på det selvhad, man tager med fra før diagnosen. Det kommer både af den årelange selvkritik, der er opstået, hver gang jeg ikke kunne fuldføre en opgave, men også af kritikken fra venner, familie og studiekammerater, der var uforstående over for, at jeg ikke bare kom i gang. Det har dog hjulpet rigtigt meget mod dette at gå i talegrupper. Kun personer med ADHD deltager i disse, og de kan derfor i langt højere grad relatere til de oplevelser, man måtte have med diagnosen. Det betyder også, at jeg ikke skal forklare frustrationerne over at føle mig doven fra starten, men kan tage udgangspunkt i dem og arbejde med dem.
Jeg drømmer om at studere historie på Syddansk Universitet. Både fordi jeg gerne vil formidle noget, der ofte bliver forklaret på en rigtig kedelig måde, på en friskere og mere nuanceret måde, men også fordi jeg ser historien som central i forståelsen af diagnoser som ADHD og ADD. Det er vigtigt for mig, at jeg ikke bliver proppet ned i en kasse, der er markeret: ligegyldige diagnoser, som nogle mener, at jeg selv har fundet på, og at der er faglig evidens for det, jeg oplever.
Her tror jeg, at historien kan spille en vigtig rolle. Bare fordi ADHD og ADD ikke var officielle diagnoser engang, betyder det ikke, at sygdommene ikke eksisterede. Jeg har brugt meget tid på at grave mig ned i, og i perioder været nærmest hyper-fokuseret på en række historiske figurer, der er blevet beskrevet med symptomer på ADHD, som man dengang bare kaldte sindssyge. Det er her, jeg synes, at historien kan spille en vigtig rolle for forståelsen af min diagnose. Folk var heller ikke perfekte dengang, og selvom man måske ikke havde et navn til det, oplevede folk de samme symptomer, som jeg gør den dag i dag.
Når man forestiller sig et menneske med en kronisk sygdom, er det oplagt at forestille sig en lungesygdom eller gigt. Det var aldrig før faldet mig ind, at ADHD og ADD i virkeligheden klassificerer sig som kroniske sygdomme, indtil jeg valgte at indgå i dette bogprojekt, der rigtig nok placerer diagnoserne i den kasse.
Grunden til det var nok ikke så meget mig og min opfattelse af min diagnose, som det var samfundets opfattelse af mine symptomer. Uden at jeg skal blive for teknisk, er der et værdisæt i vores samfund, der tillægger arbejde værdi. Hvis man ikke producerer nok, er man doven, og hvis man er doven, er man ikke af megen værdi for samfundet. En af de hyppigste, og mest fejlagtige, opfattelser af ADHD er, som tidligere nævnt, at personen er doven. I virkeligheden kan sygdommen være en slags paraply over en række andre psykiske diagnoser som stress, angst og depression. En stor del af dem, der ikke er blevet diagnosticeret med ADD eller ADHD endnu, oplever symptomerne på stress, angst og depression før genkendelsen af opmærksomhedsforstyrrelsen og hyperaktiviteten. Muligvis fordi de alle kan påvirkes af mindsket produktivitet. Jeg fik selv en angstdiagnose som 12-årig, hvilket jo nok blandt andet var udløst af en konstant følelse af ikke at kunne leve op til de krav, der blev stillet til mig.
En af hovedårsagerne til, at jeg har valgt at skrive om min oplevelse med ADD, er, at jeg vil oplyse mennesker uden diagnosen, sådan at de vil kunne forstå og have medfølelse med mennesker, ramt af denne sygdom. Den er, som enhver anden kronisk sygdom, kronisk, men medfører ofte frustrationer, udløst af, at man fremstår uvillig og doven, hvilket man nok ikke på samme måde ser en lungesygdom eller gigt gøre.
Men jeg tror, at det er vigtigt, at folk kommer til at se det som en sygdom på lige fod med alle andre. Jeg håber, at jeg, når jeg forklarer til mine medstuderende, at jeg har ADD, bliver mødt med en helt anden forståelse end de frustrationer, der fylder nu.
Når det er sagt, er det også vigtigt for mig, at andre med ADHD eller ADD kan se sig selv i det, jeg skriver. Især dem, der ikke har fået diagnosticeret sygdommen endnu. At de kan se og forstå, at det, de oplever, ikke bare er en fejl eller dovenskab, men en kronisk sygdom, der kan være enormt hæmmende. Selvfølgelig er den ikke en undskyldning for, at man kan opføre sig dårligt og ubehageligt, men den kan være en forklaring. Og en forklaring må, alt andet lige, være en begyndelse.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
I Danmark er der ca. 45.000 unge, som hverken er i job eller under uddannelse. Fra tid til anden bliver de omtalt som “restgruppen” – en statistisk betegnelse, som har til hensigt at generalisere problemet, men som virker stigmatiserende for de unge, der omtales. For hvordan er man til gavn, hvis man bare er til overs?
I De Resterende fortæller unge, hvordan de oplever at være uden for uddannelse og arbejde. Med hudløs ærlighed tager de os med til møder med kommunen, indvier os i det svære parforhold, åbner døren til psykiatrien og deler deres tanker og erfaringer med det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked.
Det er vigtigt, at der er fokus på at løse de problemer, som forfatterne i denne bog taler om. Men hvis problemerne reelt skal løses, er man nødt til at sætte sig ind i unges virkelighed, så man faktisk forstår, hvad det er, man forsøger at løse.
Hver tredje hjemløse i Danmark er under 30 år. Men hvornår er man egentlig hjemløs? Og hvordan finder man hjem, hvis man ikke har et?
De Hjemløse er en række historier fortalt af unge, der har oplevet hjemløshed. Her beskriver de, hvordan det er at gå igennem ungdommen med hjemløsheden på ryggen. Vi er med på arbejdspladsen, uddannelsesstedet, hos kommunen, i parforholdet, psykiatrien og misbruget. Men vi er også med i livet efter hjemløsheden, i kritikken af det samfund, som skulle have hjulpet, og i forventningerne til fremtiden.
Fortællingerne i De Hjemløse viser, at der er mange måder at være hjemløs på, når man er ung. De åbner øjnene for en side af sagen, du måske ikke var bekendt med, ikke kendte omfanget af, eller hvis spor du ikke har bidt mærke i før.
Hvad tænker man om sin fremtid, når man bliver førtidspensionist, før man er fyldt 30? Skal man fortsætte med at forfølge de drømme, som ens krop eller sind sætter grænser for?
I De Kronisk Syge møder du unge med kronisk sygdom. De fortæller om deres liv med alle de spørgsmål, som sygdommen rejser. Hver og én udgør deres personlige fortællinger unikke vidnesbyrd, der kan gøre Danmarks sundhedsvæsen, uddannelsessystem og alle os andre klogere på, hvordan man skaber det bedste samfund for unge med kronisk sygdom.
”Det kan give dig et andet perspektiv på, hvordan det er at være det her menneske: Hvordan er det at være dig? For du er ikke bare et tal i en bog eller en sygdom på en liste. Du er et menneske, der har en historie og en fed energi.” - Skrivemakker
Hvad betyder en anbringelse for unges nutid og fremtid? Et spørgsmål, der er helt umuligt at svare på, medmindre man selv har prøvet at blive anbragt. Og selv der, er det svært.
I De Anbragte fortæller unge om deres anbringelse i barndommen og ungdommen. Levende og ærligt beskriver de deres opvækst, mens de reflekterer over, hvad anbringelsen har betydet for dem.
Forfatterne har alle oplevet biologiske forældre, som har haft svært ved at håndtere forældreskabet. Men når du dykker ned i bogens fortællinger, vil du opleve en overflod af nuancer og perspektiver, som illustrerer, at hver forfatter gemmer på sin helt egen historie.
Hvad sker der, når ens ungdomsliv pludselig bliver udfordret ved, at basale ting som personlig sikkerhed og et tag over hovedet forsvinder? Hvad tænker de unge om deres fortid, nutid og fremtid, når de bliver nødt til at flygte fra deres hjem?
I 2015 søgte flere end to millioner mennesker asyl i Europa – flere end tre gange så mange som året før. Det har påvirket indbyggerne i Europa og er også grundlaget for en lang række forestillinger og fordomme om flygtninge.
De Flygtede er barske og bevægende fortællinger om unges ukuelige tro på fremtiden, og om at skabe en bedre tilværelse end den, de er flygtet fra. Bogen er først og fremmest en række individuelle fortællinger, men det er – i sagens natur – også en bog om flygtningesituation i den tid, hvor den blev skrevet. Og om den i dag.
Alt for mange danske unge tør ikke deltage i samfundsdebatten. For gør det alligevel nogen forskel?
I De Engagerede hører vi fra nogle af de unge, der gerne vil blande sig. Dem, der samler mennesker for at skabe noget. De benytter sig allerede af alverdens talerør, skriver debatindlæg, holder foredrag, stiller sig op på ølkasser og råber. Her har vi samlet dem til ét stort brøl.
For der er heldigvis unge, der ikke kan holde sig tilbage. De har en ild, indignation eller begejstring, der gør, at de engagerer sig i samfundet. De engagerede er alle de unge, der ikke kan lade være. De bygger samfund op nedefra, og der er mange af dem. De er flittige, travle og stærkt inspirerende.
Knap 340.000 unge gennemførte en ungdomsuddannelse i 2019. Næsten 57.000 af dem faldt fra. Hvorfor gjorde de det?
I De Frafaldne fortæller unge, hvordan det opleves at droppe ud af sin ungdomsuddannelse. Fortællingerne nuancerer uddannelsesdebatten, der ofte handler om dem, der klarer sig godt – dem med huen, fremtidsmulighederne og den gode historie.
Vi må ikke kun lade dem, der gennemfører, skrive historien. Der gemmer sig et væld af indsigter blandt dem, som ikke klarer sig igennem ungdomsuddannelserne. Fortællingerne kan anspore dem, der skal forme fremtidens uddannelsessystem, men vigtigst af alt illustrerer de, hvor menneskeligt – og afgørende – det er at ændre kurs.