Måske kunne jeg stadig melde afbud. Jeg varmede let op med pigerne fra mit gymnastikhold, mens vi ventede på, at det blev vores tur. Smerten borede sig ind i min ryg og lænd. Ville mine trænere blive skuffede, hvis jeg sprang fra nu? Ville de tænke, at jeg var pivet?
“Byd hjerteligt velkommen til de rytmiske piger fra Aalborg!” kaldte speakeren. Salen klappede, og jeg fulgte med de andre piger ind på gulvet. Forreste række. Hvorfor skulle jeg absolut også stå i forreste række? Jeg bukkede hovedet og gjorde klar. Bare kom igennem det, tænkte jeg. Musikken fyldte salen, og vi gik i gang med vores opvisning. De første øvelser gik godt. Jeg kunne strække kroppen, og smerten havde næsten fortaget sig. Men så skete det. Hele min krop frøs. Vi sad på hug og skulle ud i strakt position. Jeg kunne ikke strække mine ben. Jeg sad bare og ventede, mens resten af holdet uden problemer fortsatte opvisningen. Hele salen kiggede undrende på mig. Lige dér ville jeg have givet næsten hvad som helst for at fortsætte, men min krop kunne ikke. Det var de længste fire takter i mit liv.
Gymnastikopvisningen var en kulmination på godt og vel et årti med smerter i min krop.
Allerede som 14-årig oplevede jeg spændinger og ømhed i nakken, som hurtigt udviklede sig til smerter i skulder, ryg og lænd. Smerterne var så gennemgribende, at de gik ud over alt i mit liv. Alting skulle tilpasses efter smerterne. Hver gang jeg skulle lave noget fysisk, var jeg nødt til at spørge mig selv – kan jeg holde til det? Hvis jeg mærkede en begyndende spænding i ryggen, tænkte jeg – bør jeg blive hjemme? Hvad hvis nu det bliver værre i løbet af dagen? Og sådan blev det ved, indtil jeg til sidst tænkte – kan jeg overhovedet lave noget? Jeg havde allerede måttet opgive min uddannelse som sygeplejerske. Noget så banalt som at hjælpe en patient om på siden sendte hele min krop i alarmberedskab.
“Du har bare vokseværk.” “Du går i de forkerte sko.” “Du skal bare rette ryggen.” “Du sover ikke ordentligt om natten.” Svar var der nok af, men ingen af dem hjalp. Det fik mig bare til at tvivle på mig selv. Det er vel ikke bare mig, der er pivet? Hvad hvis det hele bare er i mit hoved? Eller hvad hvis nu det i virkeligheden er mit hoved, den er gal med?
Lyden af 30 blyanter, der kradser mod papir. Jeg slår øjnene op. Halvdelen af felterne på min matematikopgave er tomme. Jeg løfter hovedet og skal støtte mig til bordet for ikke at døse hen igen. Mine klassekammerater arbejder videre, som om intet var hændt. Jeg scanner lokalet og forsøger at lokalisere et ur. Hvor længe var jeg væk?
Min hverdag med smerter betyder også en hverdag med træthed. Smerterne kommer af, at min krop i høj grad er overspændt og derfor skal bruge meget energi for at holde sig i gang. Fra jeg fik mine første symptomer, har jeg haft brug for at sove masser af timer hver dag. I bussen til skole, i bussen hjem fra skole, middagslur, når jeg kom hjem, plus jeg går tidligt i seng og står så sent op som muligt, især i weekenderne. Men det betyder også, at jeg til tider falder i søvn på ubelejlige tidspunkter – for eksempel under min matematik eksamen i 10. Klasse.
I de første år prøvede jeg at ignorere problemerne. Det gik jo nok over af sig selv, tænkte jeg. Hos lægen blev det aldrig til mere end en undren, en henvisning, et skud i tågen. Med henvisning fra lægen prøvede jeg to forskellige kiropraktorer og tre forskellige fysioterapeuter. De prøvede samtlige behandlingsformer, inklusive akupunktur, chokbølgeterapi, knæk, fysiurgisk massage, og jeg blev endda også tapet op på ryggen for at holde mine skulderblade på plads. Jeg har også fået taget blodprøver, CT- og MR-scanninger – alt sammen uden resultat. Efter 79 konsultationer fordelt over otte år kom det som en overraskelse, da min fysioterapeut sukkede opgivende og sagde: “Jeg kan desværre ikke gøre mere for dig. Du skal videre i systemet.”
Videre i systemet betød en tur til reumatolog, der skulle undersøge mine trykpunkter. Jeg har sjældent oplevet så smertefuld en konsultation – hver gang han trykkede på min hud, skød smerten igennem hele min krop. Men i dag er jeg lykkelig over, at jeg gennemførte det, for da vi endelig var færdige, sagde han beroligende: "Camilla, du har fibromyalgi.” Det er måske den bedste sætning, jeg har hørt i mit liv. Jeg husker knap nok resten af, hvad han sagde under konsultationen. Kunne det virkelig være sandt? Havde han virkelig fundet ud af, hvad der var galt med mig? Jeg anede næsten ingenting om sygdommen, men jeg var ligeglad. Endelig kunne jeg være sikker på, at der virkelig var noget galt med mig. Det var ikke længere bare noget, jeg forestillede mig. Nu var der bevis!
Diagnosen havde dog også sine mørke sider. Udsigten for en patient med fibromyalgi er i langt de fleste tilfælde førtidspension eller flexjob. Diagnosen kan vende op og ned på din fremtid på et kort sekund. Jeg var jo kun 22 år. Reumatologen anbefalede mig at stoppe til fysioterapeut og kiropraktor, da det faktisk kun forværrede smerterne. At stoppe hjalp da også, men jeg havde stadig brug for hjælp til at styre smerterne. Og hvor skulle jeg så vende mig hen?
Ny gymnastiksæson betyder for det meste ny træner, nyt gymnastikhold og nye medgymnaster. Det samme gentager sig hvert år. Piger omkring min egen alder står og småsludrer, da jeg går ind i salen. Træneren blæser i fløjten. Så er det nu. “Start med fem løb frem og tilbage. Sæt i gang!”. Jeg må løfte hånden som så mange gange før. “Undskyld, men jeg er nødt til at sidde over til løb og hop.” Spørgende blikke hviler på mig. Skal jeg forsøge at forklare dem, hvad fibromyalgi er? Er der en vej uden om at skulle tale om det hver eneste gang?
Som kronisk syg er du ofte nødt til at åbne op om din sygdom, når du mest af alt bare har lyst til at være stille. At jeg er kronisk syg, er som regel noget af det første, jeg er nødt til at fortælle om mig selv. Der er altid den akavede nervøsitet, inden jeg får hævet stemmen, undrende blikke, og mig, der stammer mig igennem min forklaring af sygdommen. På alt fra gymnastikhold til arbejdspladser har jeg heldigvis kun oplevet forståelse og opbakning for min situation, og jeg er meget taknemmelig for den modtagelse, jeg har fået fra folkene omkring mig.
Jeg kan dog ikke undgå en anden følelse, der også dukker op i mig. Det er en bizar følelse af, at jeg er en faker. For kan jeg overhovedet forklare, hvad en kronisk syg med muskelsmerter laver til gymnastik eller på et fuldtidsjob? Jeg er utroligt taknemmelig for, at jeg har kunnet beholde min hobby som rytmegymnast igennem hele mit liv på trods af smerterne, men kan jeg så stadig kalde mig kronisk syg? Måske er det bare pinligheden over at skulle tiltrække mig al den opmærksomhed. Måske er det bare frygten i mit eget hoved. For hvad hvis de tænker, jeg gør det for at være speciel? Tænker de i virkeligheden, at jeg bare skal tage mig sammen?
Mine tanker bunder ud i spørgsmålet om, hvornår man egentlig er syg nok til at kunne kalde sig kronisk syg? For det lyder jo så alvorligt. Som kronisk syg falder jeg ind under samme paraply som kræft-, parkinson- og diabetespatienter, og det er jo ikke dér, jeg er.
For mange er det endda ikke til at se, at jeg er kronisk syg. For dem virker jeg måske ligefrem som en frisk person. Men nej, jeg er bare blevet rigtig god til at gemme mine smerter.
Jeg har til tider spændinger, som på de værste dage gør, at jeg ikke kan noget som helst. For eksempel kollapsede jeg en dag med spændinger i nakke og hovedpine under corona-lockdown og kunne først stå op 36 timer senere. Jeg kunne ikke få adgang til hverken zoneterapi eller kranio-sakral-terapi, som til daglig hjalp mig med at holde smerterne nede. Andre kroniske syge kunne måske have fået en form for behandling, selvom landet var lukket ned. Men det var ikke til for én som mig. Var jeg ikke kronisk syg nok?
Alt i alt blev mine smerter meget værre gennem nedlukningen, og jeg frygtede, at jeg var nødt til at ligge sygemeldt i et stykke tid bagefter. Jeg havde virkelig brug for mine behandlinger, og da jeg endelig fik dem, tog det mig seks uger at reducere mit smerteniveau til, hvad det var før corona-lockdown. Jeg måtte endda også tilføje osteopati til listen af behandlingsformer for at kunne vende tilbage på arbejde. Det betød selvfølgelig også, at udgifterne til behandling steg, så det nu koster mig omkring 1000 kr. om måneden fra egen lomme.
I dag kan jeg godt undre mig over, at restriktionerne først blev hævet så sent. Hvorfor kunne man ikke have åbnet op for behandlingstilbud noget tidligere, når man kunne sende det meste af landet tilbage i arbejde og skole fra den ene dag til den anden? Det er trods alt kun et meget lille antal borgere, der har brug for alternative behandlingsformer.
Hele håndteringen efterlader også en anden, lidt paradoksal, tanke. Når nu lockdown trådte i kraft for at beskytte de svage og de syge, så er det ærgerligt, at det i høj grad gik ud over andre svage og syge. Det blev simpelthen overset, at det ikke kun er corona, som syge mennesker er udsatte over for. Man kan selvfølgelig ikke ramme rigtigt med alting, og beskyttelse af menneskeliv skal selvfølgelig komme i første række. Men som en af ’de andre syge’ følte jeg mig alligevel lidt glemt.
Det undrer mig også, hvorfor jeg kun blev symptombehandlet i så mange år, før jeg fik min diagnose. Hvorfor var fokus ikke på at finde årsagen til smerterne fra starten af?
Sygdommen rammer sjældent personer under 35, og derfor er lægerne måske bare ikke opmærksomme på den? Er jeg bare faldet igennem hullerne i systemet? Var det, fordi jeg ikke ønskede at tage medicin? Har de så ikke taget mig seriøst?
Når jeg i dag som 28-årig ser tilbage på mit forløb, føler jeg mig nogle gange svigtet af systemet. Kan det virkelig passe, at man ikke får mere støtte end den, jeg fik? Jeg fik ingen henvendelse fra sundhedsvæsenets side. Jeg fik intet opkald fra lægen, intet behandlingsforløb, ingen opfølgning på noget. Selv i dag har jeg ikke anden dokumentation på min sygdom end min udskrift fra reumatologen. Men den er ikke tilføjet til min side på sundhed.dk eller under “diagnoser” på “Min Læge”-appen. Er jeg så ikke officielt diagnosticeret? Eller er det bare forventet, at jeg selv finder ud af behandling og resten herfra?
Det er nok et livslangt projekt for mig at kende min sygdom ud og ind. Spændinger og smerterne i min krop kan stadig være som en rutsjebanetur. Nogle dage er de meget store og voldsomme, og andre dage er de næsten ikke til at mærke.
Men jeg frygter ikke længere for fremtiden på samme måde som før. Nu er jeg optimistisk og tror på, at jeg kan fortsætte med mit arbejde som skole- og fritidspædagogik i lang tid endnu. Til tider kan jeg helt glemme, at jeg faktisk har en kronisk sygdom. Jeg kan endelig også være usynligt syg overfor mig selv.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
I Danmark er der ca. 45.000 unge, som hverken er i job eller under uddannelse. Fra tid til anden bliver de omtalt som “restgruppen” – en statistisk betegnelse, som har til hensigt at generalisere problemet, men som virker stigmatiserende for de unge, der omtales. For hvordan er man til gavn, hvis man bare er til overs?
I De Resterende fortæller unge, hvordan de oplever at være uden for uddannelse og arbejde. Med hudløs ærlighed tager de os med til møder med kommunen, indvier os i det svære parforhold, åbner døren til psykiatrien og deler deres tanker og erfaringer med det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked.
Det er vigtigt, at der er fokus på at løse de problemer, som forfatterne i denne bog taler om. Men hvis problemerne reelt skal løses, er man nødt til at sætte sig ind i unges virkelighed, så man faktisk forstår, hvad det er, man forsøger at løse.
Hver tredje hjemløse i Danmark er under 30 år. Men hvornår er man egentlig hjemløs? Og hvordan finder man hjem, hvis man ikke har et?
De Hjemløse er en række historier fortalt af unge, der har oplevet hjemløshed. Her beskriver de, hvordan det er at gå igennem ungdommen med hjemløsheden på ryggen. Vi er med på arbejdspladsen, uddannelsesstedet, hos kommunen, i parforholdet, psykiatrien og misbruget. Men vi er også med i livet efter hjemløsheden, i kritikken af det samfund, som skulle have hjulpet, og i forventningerne til fremtiden.
Fortællingerne i De Hjemløse viser, at der er mange måder at være hjemløs på, når man er ung. De åbner øjnene for en side af sagen, du måske ikke var bekendt med, ikke kendte omfanget af, eller hvis spor du ikke har bidt mærke i før.
Hvad tænker man om sin fremtid, når man bliver førtidspensionist, før man er fyldt 30? Skal man fortsætte med at forfølge de drømme, som ens krop eller sind sætter grænser for?
I De Kronisk Syge møder du unge med kronisk sygdom. De fortæller om deres liv med alle de spørgsmål, som sygdommen rejser. Hver og én udgør deres personlige fortællinger unikke vidnesbyrd, der kan gøre Danmarks sundhedsvæsen, uddannelsessystem og alle os andre klogere på, hvordan man skaber det bedste samfund for unge med kronisk sygdom.
”Det kan give dig et andet perspektiv på, hvordan det er at være det her menneske: Hvordan er det at være dig? For du er ikke bare et tal i en bog eller en sygdom på en liste. Du er et menneske, der har en historie og en fed energi.” - Skrivemakker
Hvad betyder en anbringelse for unges nutid og fremtid? Et spørgsmål, der er helt umuligt at svare på, medmindre man selv har prøvet at blive anbragt. Og selv der, er det svært.
I De Anbragte fortæller unge om deres anbringelse i barndommen og ungdommen. Levende og ærligt beskriver de deres opvækst, mens de reflekterer over, hvad anbringelsen har betydet for dem.
Forfatterne har alle oplevet biologiske forældre, som har haft svært ved at håndtere forældreskabet. Men når du dykker ned i bogens fortællinger, vil du opleve en overflod af nuancer og perspektiver, som illustrerer, at hver forfatter gemmer på sin helt egen historie.
Hvad sker der, når ens ungdomsliv pludselig bliver udfordret ved, at basale ting som personlig sikkerhed og et tag over hovedet forsvinder? Hvad tænker de unge om deres fortid, nutid og fremtid, når de bliver nødt til at flygte fra deres hjem?
I 2015 søgte flere end to millioner mennesker asyl i Europa – flere end tre gange så mange som året før. Det har påvirket indbyggerne i Europa og er også grundlaget for en lang række forestillinger og fordomme om flygtninge.
De Flygtede er barske og bevægende fortællinger om unges ukuelige tro på fremtiden, og om at skabe en bedre tilværelse end den, de er flygtet fra. Bogen er først og fremmest en række individuelle fortællinger, men det er – i sagens natur – også en bog om flygtningesituation i den tid, hvor den blev skrevet. Og om den i dag.
Alt for mange danske unge tør ikke deltage i samfundsdebatten. For gør det alligevel nogen forskel?
I De Engagerede hører vi fra nogle af de unge, der gerne vil blande sig. Dem, der samler mennesker for at skabe noget. De benytter sig allerede af alverdens talerør, skriver debatindlæg, holder foredrag, stiller sig op på ølkasser og råber. Her har vi samlet dem til ét stort brøl.
For der er heldigvis unge, der ikke kan holde sig tilbage. De har en ild, indignation eller begejstring, der gør, at de engagerer sig i samfundet. De engagerede er alle de unge, der ikke kan lade være. De bygger samfund op nedefra, og der er mange af dem. De er flittige, travle og stærkt inspirerende.
Knap 340.000 unge gennemførte en ungdomsuddannelse i 2019. Næsten 57.000 af dem faldt fra. Hvorfor gjorde de det?
I De Frafaldne fortæller unge, hvordan det opleves at droppe ud af sin ungdomsuddannelse. Fortællingerne nuancerer uddannelsesdebatten, der ofte handler om dem, der klarer sig godt – dem med huen, fremtidsmulighederne og den gode historie.
Vi må ikke kun lade dem, der gennemfører, skrive historien. Der gemmer sig et væld af indsigter blandt dem, som ikke klarer sig igennem ungdomsuddannelserne. Fortællingerne kan anspore dem, der skal forme fremtidens uddannelsessystem, men vigtigst af alt illustrerer de, hvor menneskeligt – og afgørende – det er at ændre kurs.